RESEPI PUDING KARAMEL LAPIS COKLAT SUPERB.. hehehehe....
BAHAN A:
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur
1 s/k esen vanilla
2 s/b tepung kastad
BAHAN B:
1 tin susu cair
5 s/b gula
3 biji telur
2 s/b tepung kastad
4 s/b serbuk koko @ 1s/k serbuk nescafe + 1 s/k coklat pes
BAHAN C:
5 s/b gula (dihanguskan)
CARA- CARA:
1. kacau bahan A & B secara berasingan di dalam bekas yg berasingan juga ye uolss...
2. sediakn periuk/saucepan utk wat caramel tu.. panas/ perangkan gula tapi jangan sampai hangus..letakkan sedikit air dan pastikan berhati- hati ye semase meletakkan air..sbb agk bhy bile kene gula..
3. masukkan bahan C ke dalam loyang, ratakan keseluruh loyang kemudian sejukkan.
4. panaskan periuk kukus.
5. masukkan adunan A ke dalam loyang yg telah diletakkan caramel td.. masak dlm masa 5 minit/ sehingga masak.
6. setelah masak, angkt dan masukkan adunan B, TETAPI sebelum masukkan adunan B, pastikan adunan A tu di carikkan sedikit utk melekatkan adunan A dan B ketika masak..
7. ulang adunan secara berselang seli sehingga habis.
8. sejukkan dan terbalikkan adunan yg telah sejuk tu ye...
9. potong dan hidang.... yeahhhhhhhhhhhhhh..da siap!!!!
ni la hasilnya.... selamat mencuba kawan2~
No comments:
Post a Comment